МАРШРУТ ГР.СВОГЕ – С.РЕДИНА – С.БАТУЛИЯ – ГР.СВОГЕ

headerЕдин много хубав маршрут за любителите на XC стил. Трасето е дълго 40км, по-голямата част от изкачването е по асфалт, голяма част от карането е по утъпкан и здрав горски път, спускането към с.Батулия е невероятно, а общата сумарна положителна денивелация е 920 метра.

Маршрутът започва от гр.Своге в посока гр.София.  На около втория километър се отбивате от главния път към с.Редина (има табелка) и започвате изкачване по асфалтов път. Откриват се хубави гледки към МВЕЦ Своге, река Искър, с.Томпсън и гр.Своге. По пътя има параклис с място за отсядане за уморените. Точно на 5,5-ия километър, асфалта свършва и започва трамбован горски път, чрез който изкачването продължава до излизане на по-равно. По пътя има и чешмичка. На 7,5-ия километър, след един трафопост, има отбивка наляво, която води до телевизионната кула. Този маршрут е описан тук. Вие обаче трябва да продължите по основния път, откъдето започва плавно изкачване до едно било, което се намира на 10-тия километър и местността носи името “Оградието”. Там има оброчен кръст, ловджийски заслон, маси и пейки – идеално място за почивка и глътка студена вода, която сте си наточили, докато сте изкачвали. След освежаването, продължавате по пътя, който леко спуска, после става равен, пак спускане, пак наклон, докато стигнете 13-тия километър от маршрута. Това е много красива местност, наречена “Преслап”. Срещу вас ще има една къща със зеленикава порта и 3 разклонения. Левият път води обратно към телевизионната кула, този направо спуска към с. “Лесков дол”, а вие трябва да хванете десният. След 200 метра трябва да минете покрай параклисче “Мария-Магдалена”. Продължавайки, ще видите отбивки, но се придържайте към основния път, който обикновено е все вдясно. Пътят не е равен, редуват се спускания и хълмове. На 17,5-ия километър, ще стигнете до разклон. Отново трябва да тръгнете по десния път. Левият е с изглед към вр.Чукава и ще ви заведе към с.Букувец (скоро ще го опиша и него). Та хващайки десния път, отново следват качвания и спускания и така до 19-ия километър, където отново ще излезете на оброчен кръст в местност “Кръстец”. Там вече трябва да хванете левия път, откъдето следва 7 километрово спускане до с.Батулия и невероятна гледка към пропастта. Старайте се да държите основния път, другите ще ви изведат в махали на с.Батулия. Като излезете в с.Батулия, хващате надясно към главния път за Своге и така до благополучен завършек на велоразходката.

Максималната височина, на която се качвате е 1130 метра, максималният наклон на изкачване е 22%, на спускане -32%. Излишно е да казвам, че трябва да сте екипирани поне с каска. Маршрута съм го обходил с УАЗ-ка през зимата, предстои каране пролетта и добавяне на информация, ако съм изпуснал нещо. Според мен, трасето ще е подходящо от късна пролет до средна есен. За около километър не ми работеше GPS-а, ама следвайки пътя и описанието, мисля, че ще се справите 🙂

GPS карта – виж тук

Галерия – виж тук

Автор: Цветан Такев

Share