МАРШРУТ ГР.СВОГЕ – С.ЛЕСКОВ ДОЛ – С.ЖЕЛЕН – ГР.СВОГЕ

Маршрутът е дълъг около 22км. Предлага, както натоварващо изкачване, така и величествено спускане по разнообразни терени. Отварят се и красиви гледки. Сумарната положителна денивелация е 650 метра.

Маршрутът започва от гр.Своге в посока гр.София. Ако приемем, че сме тръгнали от центъра на града, както е по GPS, трябва да отбием вляво от централния път към с.Лесков дол на 2,7-мия километър. Предстои ни постоянно изкачване по асфалтов път, по който лъха прохлада от рекичката и буковите деренца. На 4.8-мия километър, на един завой, от дясно има чешмичка с качествена вода. Препоръчваме ви я. Също хубава вода има и на 6,1-вия километър на чешмичка, на която пише “1300 години България”. На 7,2-рия километър, вляво от една автобусна спирка, има път, който спуска надолу към реката. IMG_20150512_184738Отбивате вляво, спускате и минавате през едно мостче, след което ви предстои 3 километрово изкачване по горски път. Старайте се да карате само по основния път, ако видите къщички, дръжте дясно. На 10-тия километър излизате на билото, където се отварят красиви гледки. Продължавате да карате и стигате на разклон на 10,5-тия километър. Завивате на ляво! IMG_20150513_185656Иначе, ако хванете на дясно, може да пиете вода, има чешма, а пътят продължава към вр.Издримец, който ще опишем в някоя друга статия. Та отбивайки на ляво, започва едно вдъхновяващо спускане с лек наклон през хубав горски път. Вероятността да има калчица е огромна, но спускането си заслужава. Дръжте по основния път, има две отбивки, но карайте само вляво. И така, стигате до 13,8-тия километър, където до една сива постройка има разклонение с 4 пътя. Трябва да завиете по този най-вдясно, който е най-стръмен надолу. IMG_20150513_191320Трябва да се внимава по това спускане, защото наклонът е по-голям, има коловози и камъни. Това спускане съдържа елементи от “downhill” терен. Гледката е много хубава, по средата на спускането има и чешма. Местността се нарича “Драганово бърдо”. Накрая на черния път стигате до асфалтовия за с.Желен, където трябва да завиете на ляво и надолу към Своге. Предстои спускане, на 19,5-тия километър е и прочутият “Желенски мост”, минавате по него и след 2 километра отново сте на изходна позиция в гр.Своге.

Тук използването поне на каска е задължително, добре е и колелото да е с добри спирачки, защото има стръмни наклони. Максималната височина, до която се качвате е 990 метра, максималният наклон на изкачване е 23%.

GPS карта – виж тук

Галерия – виж тук

Автор: Цветан Такев

Share